Vineri, 26 oct 2018, 10:00-18:00
Colegiul Noua Europă, Strada Plantelor nr. 21, București
Un colocviu internațional organizat de Salonul de proiecte în colaborare cu Colegiul Noua Europă
Participanți:
Hubertus v. Amelunxen, filosof/istoric de artă, European Graduate School
Michael Baers, artist/teoretician, Berlin
Alexandra Croitoru, Magda Radu, Ștefan Sava, Salonul de proiecte, București
Yasmine Eid-Sabbagh, artistă/cercetătoare, Arab Image Foundation, Beirut
Tom Holert, scriitor, cercetător și curator independent, Harun Farocki Institut, Berlin
Cristina Irian, doctorandă, Universitatea Națională de Arte, București
Peter Pfrunder, director/curator, Swiss Foundation for Photography, Winterthur
Eveniment conceput împreună cu Anca Oroveanu, director științific, Colegiul Noua Europă, prof. univ., Universitatea Națională de Arte, București, și deținătoare a arhivei colecționate de soțul ei, Mihai Oroveanu
Acest colocviu marchează debutul unui program complex de evaluare și cercetare multi-disciplinară a unei importante colecții de fotografie constituită de Mihai Oroveanu – istoric de artă, fotograf și fost director al Muzeului Național de Artă Contemporană din București. Preocuparea asiduă pentru fotografie a lui Mihai Oroveanu a generat, printre altele, proiectul unui muzeu al fotografiei care nu s-a concretizat niciodată, și a alimentat impulsul său de a colecționa o cantitate impresionantă de fotografii, de o mare diversitate, salvate adeseori de la dispariție sau degradare ireversibilă, rezultând astfel una dintre cele mai ample colecții de fotografie din România.
Scopul principal al acestei întâlniri este acela de a discuta și împărtăși o serie de direcții metodologice legate de lucrul cu arhivele fotografice, direcții provenind din mediul academic sau muzeal, dar și din contextul artei contemporane. Intersecția unor perspective diferite reprezintă un element de primă importanță pentru întregul program de lucru cu arhiva, de unde și nevoia de a cumula multiple tipuri de expertiză întâlnite în studiul fotografiei. La începutul acestei complicate antreprize e cu atât mai important să beneficiem de contactul cu diverși specialiști care ne pot revela cele mai semnificative interogații ce marchează mediul fotografic astăzi, cu aplecare asupra conceptualizării arhivelor. Prin prezentări dedicate unor studii de caz sau prin intervenții de natură teoretică, e important să ne familiarizăm cu instrumente și moduri de gândire noi care pot ghida orientarea noastră în materialul copleșitor de divers al acestei arhive.
Mulțumiri speciale: Serioja Bocsok, Cristina Cojocaru
Acest eveniment face parte din programul Arhiva fotografică și istoria în transformare / memorie și cercetare, având ca punct de pornire colecția fotografică a lui Mihai Oroveanu, program inițiat și organizat de Asociația Salonul de proiecte.
Program finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale
Program multianual co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Cu sprijinul: Fundaţia Noua Europă București; Universitatea Națională de Arte București; CESI – Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii București; Asociația Centrul de Fotografie Contemporană Iaşi
Parteneri media: Radio România; Revista ARTA
Acest eveniment este sprijinit printr-un grant UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Invățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării), număr proiect PN-III-P3-3.6-H2020-2016-0018, în cadrul PNCDI III.
Salonul de proiecte beneficiază de sprijinul pe termen lung al Fundației Art Encounters Timișoara.
Credite foto: NEC