Seria de podcasturi Istorii prin imagini. Întrebări și răspunsuri are ca miză principală realizarea unor interviuri pornind de la fotografii aflate în Colecția de imagini Mihai Oroveanu. Un corpus bogat de fotografii, cuprinzând exemple care acoperă un interval temporal între jumătatea secolului al XIX-lea și anii recenți, impresionanta arhivă de imagini încapsulează evoluția mediului fotografic, istoria vizualității, precum și istoria culturală și socio-politică a României. Ca atare, interesul Salonului de proiecte a fost acela de a adresa unor specialiști care activează în domenii diverse invitația de a reflecta asupra unor imagini alese de ei, în cadrul unor conversații în care preocupările acestora s-au conjugat cu interpretări incitante ale unor fotografii, acestea ajungând astfel în atenția publică prin intermediul unor narațiuni complexe. Una din intențiile echipei Salonului de proiecte, care a colaborat în această împrejurare cu Claudiu Cobilanschi, a fost și aceea de a acorda în cadrul acestor discuții o atenție prioritară unor probleme care marchează mediul fotografic în sine. Dintr-o astfel de perspectivă, intervențiile unor specialiști și practicieni ai mediului precum Iosif Kiràly, Matei Bejenaru, Adrian-Silvan Ionescu sau Radu Igazsag pun în lumină aspecte legate de parcursul fotografiei în România, atât ca disciplină de studiu și vehicul de cercetare pentru o serie de alte domenii, cât și ca aparat tehnic și discursiv dotat cu propria sa autonomie în cadrul proceselor de reprezentare a realității. Alte interviuri privesc imaginea din perspectiva istoriei artei, punând accent asupra unor fenomene culturale specifice contextului românesc (Ioana Vlasiu și Ioana Beldiman), în timp ce discuția cu Anca Oroveanu se concentrează asupra genezei și modului în care s-a constituit Colecția de imagini Mihai Oroveanu, alegând anumite imagini din cuprinsul ei pentru a vorbi despre caracterul lor idiosincratic, subliniind totodată forța semiotică și estetică a fotografiei. O componentă importantă a acestei suite de conversații a vizat decriptarea unor narațiuni ale istoriei recente (Mihai Burcea) și împletirea acestora cu experiențe personale (Corina Doboș). Îmbinarea dimensiunii obiectiv-profesionale cu cea subiectiv-personală sau polemică are loc și în cazul interviurilor realizate cu Ștefan Ghenciulescu și Doina Levința, primul abordând subiectul transformării urbane a Bucureștiului, în timp ce Levința rememorează traiectoria ei profesională în conjuncție cu întâlniri care i-au influențat destinul personal. În fine, conversația cu Ștefan Bâlici aduce fotografia și pe terenul discuțiilor despre patrimonializarea ei, în condițiile în care o miză mai largă a acestui demers este revelarea importanței culturale a colecției Oroveanu și a necesității ca astfel de fonduri de imagini să fie protejate și să devină parte a unui discurs critic-intelectual și a memoriei colective.

Podcasturile pot fi accesate aici.

Interviuri realizate de Claudiu Cobilanschi, Alexandra Croitoru, Magda Radu, Ștefan Sava
Fotografii din Colecția de imagini Mihai Oroveanu. Autorii fotografiilor sunt menționați numai în cazurile în care a fost posibilă identificarea lor până în acest moment.
Transcriere: Carina Dulea
Traducere: Alistair Ian Blyth
Layout: Larisa Sitar

Serie de podcasturi concepută de Asociația Salonul de proiecte în cadrul proiectului Istorii prin imagini. Întrebări și răspunsuri

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Cu sprijinul: Fundaţia Noua Europă, București; Universitatea București; Universitatea Națională de Arte București; Radio România; Galeria Ivan, București